Stakingen

Gepubliceerd op 23 september 2024 om 17:40

Cadeau emmers en stakingen

Beste lezers,


Het is weer zover. We zitten middenin een staking. Iedereen staakt tegenwoordig. De postbode, de apothekersassistenten, bij de NS/OV, de leraar, in de baksteenindustrie, zelfs mijn kat weigert zijn muizen nog af te leveren zonder cao-onderhandelingen. Het is alsof iedereen denkt: "Goh, waar heb ik zin in vandaag? Weet je wat? Staken!" En als ondernemer in cadeau emmers voel ik me toch een beetje buitengesloten. Want ja, hoe staak je als cadeau emmer-webshop?

Daar stond ik dan, met mijn team, een clubje stralende emmers om me heen. En ik dacht: moeten wij ook niet meedoen? Maar wat doe je dan? Een spandoek ophangen bij de klantenservice: "Geen emmer meer voor jou, zolang ik geen betere arbeidsvoorwaarden krijg!"? Of misschien gewoon alle emmers omdraaien en zeggen: “Ze staan op z’n kop, ze werken niet mee.” Maar dan krijg je klanten die boos bellen: “Mijn cadeau emmer lekt!” Tja, het zal altijd wat zijn.

Nu dacht ik, ik kan wel wat meer erkenning vragen voor de emmer zelf. Het is toch een onderschat product, als je het mij vraagt. Iedereen heeft het altijd over de schattige mandjes of cadeautasjes. "Oh kijk, een leuk cadeaumandje!" Maar niemand zegt: "Kijk eens, wat een schitterende cadeau emmer!" Terwijl een emmer zoveel meer kan. Die kun je vullen met alles! Wijnflessen, kaarsen, een complete hamsterkooi, maakt niet uit. En je hoeft niet bang te zijn dat de bodem het begeeft als je iets te enthousiast bent. Nee, de emmer blijft fier rechtop staan. Altijd.

Maar goed, even terug naar die stakingen. De apothekersassistenten gaan nog even door met hun estafettestaking, maar ik heb gehoord dat de mensen bij de treinen weer aan de slag zijn. Zo is Den Haag weer beter bereikbaar voor de demonstranten. Nou, en als er iemand een emmer cadeau verdient, zijn zij het wel. Want het is een simpel feit: als de trein niet rijdt, dan moet je je maar gaan afvragen:
"Hoe vul ik mijn dag?" Het antwoord is uiteraard: met een emmer. En mocht het zo zijn dat de stakingsverhalen je helemaal boven het hoofd groeien, zet je dan niet aan het piekeren. Nee, zet een emmer op je hoofd. Dat relativeert heel goed.

Tot slot, lieve lezers, ik zou graag iets belangrijks willen zeggen over de toekomst. Dat doe ik echter niet. Ik ben namelijk niet helderziend. Maar als ik een gokje mag wagen, voorspel ik dat de emmer – de cadeau emmer welteverstaan – het antwoord is op alles. In goede én in slechte tijden. Want zeg nou zelf, wat is een betere metafoor voor het leven dan een emmer? Je kunt hem vullen, legen, omkiepen, en als alles misgaat, kun je erin schuilen.

Lieve groetjes,

Miss Bucket